Život v obci Široké zásadne zmenila diaľnica a tunel

29.12.2012 Prešov

Široké 29. decembra (TASR) – Jedným zo zásadných míľnikov v novodobej histórii obce Široké bolo otvorenie diaľničného úseku a následne tunela pod pohorím Branisko. Obyvatelia sú presvedčení, že presmerovanie dopravy sa výrazne podpísalo pod kvalitu života v tejto obci.

Ľudia s úľavou v roku 1998 sledovali, ako sa kamióny z horského priesmyku Branisko presúvali na diaľnicu. Následne, keď sa po niekoľkých rokoch výstavby otvoril aj takmer päťkilometrový tunel, vydýchla si aj miestna časť pod Braniskom.

Stará cesta by v budúcnosti, keď sa dokončí aj druhá tunelová rúra, mohla priniesť väčší rozvoj turistického ruchu a viac možností pre cykloturistiku v nádhernom horskom prostredí.

Ľudia si už pomaly odvykli od radov kamiónov čakajúcich kým odstránia skrížené auto, alebo odpracú sneh naviaty na zákrutách priesmyku. Zvlášť nebezpečné boli nákladné autá, ktoré museli brzdiť pri schádzaní z Braniska a v dedine im mohli vypovedať brzdy.

Takmer celý život prežila v Širokom pani Mária. Pamätá si ako doprava koncom 80 rokov minulého storočia začínala hustnúť a keď nasnežilo bola to katastrofa.

"Začalo sa objavovať stále viac kamiónov, keď prechádzali všetko sa triaslo, pre staršieho človeka bol problém prejsť cez cestu, o deťoch ani nehovorím. Niektorí chodili až 100 metrov za túto zákrutu, aby mali akú takú istotu, že neskončia pod kolesami," spomína si pani Mária.

Obyvateľka obce Renáta Gazdová vysvetľuje, že ak niekto chce zažiť trochu adrenalínu a chcel by aspoň čiastočne zažiť ako to na cestách v obci vyzeralo pred otvorením diaľnice, stačí prísť keď je nejaká odstávka diaľnice.

"Hluk, exhaláty, smrad, rady kamiónov, ktoré rozdelili dedinu na polovicu, to bola predtým každodenná realita. Niekedy bolo ťažko vidieť na opačnú stranu cesty, nieto ešte prejsť," spomína si obyvateľka obce.

Žije v dome v strede dediny na pravej strane ľavotočivej zákruty a tvrdí, že tento dom i okolité si už prežili svoje. Tranzitná doprava a nehody, ktoré sa tu stali, nechali svoju pečať na statike domov a podpísali sa pod viaceré škody a to nielen materiálne.

Spomína si na niekoľko kolízií a zvlášť na jednu s tragickým koncom, ktorá sa stala v roku 1992. Vtedy zo zákruty vyletel kamión, narazil do plota a pod jeho nákladom zahynula žena.

Nebolo vraj zvláštnosťou, že v oplotení skončilo nejaké vozidlo. Jednoducho žiť na tom úseku cesty nebolo ľahké. Ľudia vo dne i v noci žili so strachom čo sa stane.

Pani Gazdová dodáva, že po tej tragickej nehode žiadali obyvatelia kompetentné úrady, aby sa s takouto nepriaznivou situáciou niečo robilo. Sami obyvatelia domu v zákrute si postavili namiesto plota silný múr.

"Keď bol obchvat a neskôr tunel, tak určite to každý z nás privítal, to bolo neporovnateľné. Aj to ticho aj bezpečnosť, predtým by sme sa nemohli takto na chodníku rozprávať," hovorí Gazdová.
 

Vyberte región